2013-10-01

Fiscal Cliff is Here

USA: Myndigheter tvingas stänga Vita huset beordrade myndigheterna att börja stänga verksamheterna sedan kongressen misslyckats att nå en kompromiss om budgeten. "Vi uppmanar kongressen att agera snabbt för att få till ett lagförslag som ger en kortsiktig lösning som säkerställer tillräckligt med tid för att klara budgeten för resten av verksamhetsåret och för att återställa driften av viktiga offentliga tjänster och program som påverkas". Det sade Sylvia Burwell, Vita husets budgetchef, i ett uttalande i morse, svensk tid. President Barack Obama sade i en tv-sändning att de amerikanska soldaterna kommer att vara kvar i tjänst men att civilanställda på försvarsdepartementet riskerar att permitteras. Senare kommenterade Obama på Twitter den framtvingade nedstängningen av myndigheter: "De gjorde det verkligen. En grupp republikaner i representanthuset tvingade myndigheter att stänga på grund av Obamacare i stället för att godkänna en riktig budget."

USA riskerar världsekonomin

Storbritanniens premiärminister David Cameron varnade på tisdagen för att USA:s nedstängning av myndigheter hotar den sköra världsekonomin. -Det är en risk för världsekonomin om USA inte är förmöget att klarlägga vad man ska spendera pengar på och hur man ska minska sitt underskott, sade Cameron till BBC. -Det är också en påminnelse för oss att man måste ha en flerårig, långsiktig plan för att minska sitt underskott, fortsatte Cameron.

...och budgetstriden fortsätter

Det gick alltså inte att komma överens om en budget, myndighetsstängningen är ett faktum i USA. Och striden om budgeten fortsätter. Ingen kan nu överblicka när parterna kommer överens om något som kan häva stängningen. Redan är striden igång om vem som är skyldig till detta. Demokraterna och presidenten anser att det är Tea Party-rörelsens krav att ett budget-ja ska kopplas till förslag att stoppa Obamacare som bär skulden. Republikanerna menar att Obamas vägran att kompromissa bär skulden. Obama svarar med att Obamacare redan är godkänt och att det inte finns mer att prata om. Nu är frågan när stängningen kan upphävas. Inget vet. Det krävs en kompromiss och kanske är ett förslag i sista stund från republikanerna om förhandlingar en öppning. Under natten förekom en mindre revolt bland en handfull republikaner som ville att man skulle säga ja till budgeten utan att koppla det till ett nej till Obamacare. Det finns en oro bland måttfulla republikaner att få skulden för stängningen och att det kan drabba partiet i nästa val 2014. Ett par opinionsmätningar visar att cirka 45 procent ger republikanerna skulden, 35 procent ger demokraterna skulden. Nu kopplas troligen budgetfrågan till nästa stora strid. Den rör om att höja lånetaket för USA:s statsskuld. Om man inte gör det kan USA inte betala sina skulder från den 17 oktober. Det är troligt att Tea Party- aktivisterna även kopplar detta till ett nej till Obamacare. Även i det fallet är demokraterna nog inte beredda att kompromissa. Budgetstriden verkar kunna pågå länge och eftersom demokraterna behärskar senaten och republikanerna representanthuset riskerar läget att ständigt bli låst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar