2011-06-28

Tusentals människor protesterar i Grekland

Grekisk polis sköt i dag tårgas mot en grupp unga demonstranter som kastade flaskor under en annars lugn demonstration med tusentals deltagare på Syntagmatorget i Aten. Enligt nyhetsbyrån AP patrullerar mer än 5.000 poliser Atens gator medan ca 20.000 demonstranter uttrycker sitt missnöje mot det svångremspaket regeringen diskuterar. Även i Thessaloniki protesterar tusentals människor. Som en reaktion på paketet har en två dygn lång generalstrejk brutit ut i landet, vilken bl.a. påverkar lokaltrafik och flygtrafik. SVT:s utsända i Aten gömmer sig i en mörklagd hotellfoajé. Stämningen i centrala Aten är hätsk och polisen kan inte skydda journalisterna som ska bevaka oroligheterna.

Krisens bakgrund

  • I maj i fjol fick Grekland ett lån från EU och IMF på runt 900 miljarder kronor. Tanken var att det skulle kom- pletteras med lån från privat kapital- marknad, men det har inte skett.
  • Nu står Grekland, med en statsskuld på cirka 350 miljarder euro och skräpbetyg på kreditmarknaden, inför akut kassabrist. Totalt drygt 44 miljarder euro saknas.
  • Det åtstramningspaket som debatteras i parlamentet omfattar besparingar på 28 miljarder euro för de närmaste fyra åren.
  • EU och IMF kräver ett ja-beslut för att betala ut tolv miljarder euro ur 110-miljarderslånet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar